Portretfotografie door HvZ fotografiePortretfotografie

Een portret is de foto die vertelt wie je bent. Het is aan mij om het beste uit je te halen. Heb je een mooie glimlach, mooie ogen of een intrigerend / doorleefd gezicht dat veel heeft meegemaakt. Ik probeer je bij een portretfoto je zo min mogelijk star te laten poseren, we gaan ergens naar toe (buiten, museum etc.) en daar zal de shoot ontstaan. Spontane foto’s spreken mij meer aan dan “gedwongen” foto’s waar jij je bewust bent van de camera.Ik geef korte en duidelijke instructies, zoals laat je schouder iets zakken, houd je hoofd iets schuiner en ik blijf tegen je praten, je coachen en aanmoedigen om zo samen tot een mooie pose en dus mooie foto’s te komen.

Zoals de meeste mensen ben ook jij nerveus voor de shoot. Pas als jij je op je gemak voelt en aan de situatie gewend bent – dit gaat bij de een sneller dan bij de ander – zullen de echt mooie foto’s ontstaan. Ik neem daarom ook ruim de tijd om je te fotograferen. Een natuurlijke glimlach kan ik niet afdwingen of door je “Cheeeeeeeeeese” te laten zeggen, dit moet uit een spontaan moment komen. Een accessoire kan een handig hulpmiddel zijn om je meer op je gemak te laten voelen. Zorg voor een paar setjes kleren waar jij je lekker in voelt en heb je leuke accessoires neem ze mee !

Het belangrijkste is dat het een portret shoot een leuke shoot is, jij op je best op de foto wordt gezet en dat je er een leuke ervaring aan overhoudt.

Soms werk ik op TFP basis, vertel me waarom jij vindt dat je hiervoor in aanmerking komt. Ik zie graag je moodboard tegemoet zodat we samen deze uitdaging kunnen aangaan.

Wat tips om aan te denken:

  • Neem gevarieerde kleding, schoenen, laarzen etc. mee. Neem kleding die je kan combineren met elkaar bijvoorbeeld, topjes, (mouwloze) hempjes, shirtjes, strakke broek, sjaal, hoeden, korte en langere rokjes, jeans, feestkleding, galajurk, jacquet, hoge hakken, pumps, laarzen, sierraden, riemen, zonnebril etc.
  • Pas op met (strakke) sokken, pantykousjes, bh’s etc. Draag ze liever niet op de dag van de shoot i.v.m. de langdurige afdrukken die ze in je huid achterlaten. Dit is zeker bij glamourfotografie niet aan te raden. Neem i.p.v. een normale bh bijvoorbeeld een strapless bh.
  • Scheer van te voren alle delen die eventueel op de foto te zien zijn.
  • Ga niet zonnen of onder de zonnebank de dag voor de shoot of op de dag zelf en gebruik geen zelfbruiners, dat is namelijk goed te zien op de foto.
  • Neem qua make-up mee: een foundation, lippenstift, lipgloss, mascara en oogschaduw ook als je bij de visagiste bent geweest. Let speciaal op je ogen, je haar je lippen en huid die niet mag glimmen.
  • Neem altijd een kam, borstel, spiegel en voldoende klemmetjes, elastiekjes e.d. mee. Dat is heel belangrijk zeker bij een buitenshoot (wind).
  • Was je haren een dag voor de fotoshoot en niet op de dag zelf. Dit voorkomt dat je haren alle kanten gaan uit staan en de visagiste veel problemen heeft het in model te brengen (lees: extra veel lak etc.)

Denk alvast na over je poses die je zou willen uitwerken. Ik heb altijd voorbeelden bij me maar als je weet wat je zou willen kun je de poses vast oefenen voor een spiegel. Dit geeft je ook zelfvertrouwen als er ineens een camera op je gericht wordt en je portret voor eeuwig wordt vastgelegd.